
Όπως επισήμανε με δηλωσεις του ελαιουργός, έμπορος και εμφιαλωτής κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης δεν υπάρχει κάποιο παιχνίδι πίσω από το λάδι. Το ελαιόλαδο είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα.
Το πρόβλημα της Ελλάδας όπως επισημαίνει είναι ότι βρίσκεται σε μια κακή οικονομική συγκυρία με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στον παραγωγό που δεν έχει το περιθώριο να κρατήσει το λάδι του και να μην το δώσει άμεσα, ώστε να ασκηθεί και μια διαφορετική πολιτική.
«Τώρα δεν έχουν δοθεί οι επιδοτήσεις και βλέπουμε πως πολλοί πωλούν μικροποσότητες για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους. Το πρόβλημα σε σχέση με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς είναι ότι αυτή μπορούν να κρατήσουν το λάδι τους», επισημαίνει ο κ. Αλμπαντάκης.
Η φετινή χρονιά σύμφωνα με τον γνωστό ελαιουργό είναι μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου. Κατά συνέπεια το λάδι, σαν χρηματιστηριακό προϊόν που είναι να δέχεται πίεση προς τα κάτω στην τιμή του. «Καλό λοιπόν θα ήταν ο παραγωγός- εφόσον μπορεί και έχει τη δυνατότητα – να είναι πιο συγκρατημένος στις πωλήσεις του», αναφερει.
Αυτό πάντως που τονίζει ο κ. Αλμπαντάκης ειναι πως αυτή την στιγμή, η τιμή στον παραγωγό είναι 3 ευρώ και πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να κρατηθεί η τιμή αυτή, διότι μια μεγάλη ποσότητα της φετινής παραγωγής έχει ήδη προπωληθεί ως εμφιαλωμένο προϊόν, σε χώρες του εξωτερικού
Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι πιο συγκρατημένοι στις πωλήσεις τους γιατί αν δίνουν το λάδι αμέσως, τότε εμείς δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερη τιμή. Η συμβουλή μου είναι λοιπόν, όσοι έχουν την ευχέρεια να κρατήσουν το λάδι άκοπο σε έναν έμπορο εμφιαλωτή (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ).
Το λάδι μέχρι τα τέλη του Δεκέμβρη θα πέσει ακόμη και στα 2.60 ευρώ το κιλό. Όμως πιστεύω πως από το Φλεβάρη η τιμή θα ανέβει και πάλι. Και ειδικά τον Μάη, τον Ιούνη και τον Ιούλη, η τιμή θα φτάσει και πάλι στα περυσινά επίπεδα. Καλώ λοιπόν τον κόσμο να μην πανικοβληθεί και συμβουλεύω όσους μπορούν να το κρατήσουν, να μην το τιμολογήσουν για να μπορέσουν και οι έμποροι, μέσα από αυτή τη μορφή αποθεματοποίησης, να το πουλήσουμε διεκδικώντας καλύτερη τιμή. Θέλει όμως υπομονή και όχι βεβιασμένες κινήσεις».
Όπως εγινε γνωστό πάνω από το «ψυχολογικό φράγµα» των 3 ευρώ που θέτουν οι ελαιοπαραγωγοί «άνοιξε» η αγορά ελαιόλαδου στην Κρήτη, παρά τις πιέσεις κυρίως λόγω των γνωστών εισαγωγών λαδιού από Τυνησία. Το πρώτο ελαιόλαδο πουλήθηκε στα Χανιά σε τιµή παραγωγού στα 3,5 ευρώ για οξύτητες µέχρι 0,3 για να ακολουθήσουν πτωτικές τάσεις.Την Πέµπτη 19 Νοεµβρίου οι τιµές παραγωγού στα Χανιά ήταν στα 3,10 – 3,20 ευρώ. Χαµηλότερα οι τιµές στο Ηρακλείο όπου διαµορφώθηκαν στα 3 ευρώ και σε ορισµένες περιπτώσεις στα 2,90 ευρώ το κιλό.
Η εικόνα παραγωγής στο εξωτερικό
Στους περίπου 280.000 τόνους, ελαφρώς πιο κάτω από πέρυσι, εκτιµάται πως θα ανέλθει η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, ενώ και στην Ισπανία, οι αρχικές προβλέψεις για «επιστροφή» σε επιδόσεις άνω των 1,6 εκατ. τόνων, έχουν προσγειωθεί στη ζώνη των 1,250 εκατ. τόνων. Πτωτικά κινείται, επίσης, η Τουρκία, στους 150.000 τόνους, από 200.000 τόνους πέρυσι, όπως κι η Τυνησία, µε 145.000 τόνους από 185.000 τόνους το 2014 και µόνο η Ιταλία αναµένεται να έχει αύξηση παραγωγής.
creteplus.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου