Στον Κορινθιακό από την παλιά Εθνική

Ακόμα θυμόμαστε εκείνη τη χαλαρή βόλτα που κάναμε πέρυσι τέτοια εποχή στα παράλια του Κορινθιακού. Σχεδόν χωρίς να το καταλάβουμε φτάσαμε μέχρι το Αίγιο κι από εκεί πήραμε ξανά τον ανήφορο μέχρι το Λουτράκι.
Από την παλιά Εθνική όμως, απολαμβάνοντας τη ρετρό αυτοκινητάδα, πότε πλάι στη θάλασσα, πότε λίγο πιο ψηλά, με κατεβασμένα τα παράθυρα. Αν ξεκινήσετε νωρίς, μια ωραία ιδέα για τον πρώτο καφέ της ημέρας αποτελούν οι καφετέριες στις παλιές σταφιδαποθήκες του Αιγίου, επί του παραλιακού δρόμου που λίγο πιο πέρα συναντά τις ράγες του τρένου, τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον Πλάτανο του Παυσανία.Εναλλακτικά, ωραία περαντζάδα για βόλτα, καφέ και φαγητό έχει και το ανανεωμένοΞυλόκαστρο που απλώνεται μέχρι το ρομαντικό πευκοδάσος του Πευκιά, ενώ ένας περίπατος στον κεντρικό πεζόδρομο του Κιάτου κλείνει γλυκά με σοκολατίνα-ποντικάκι στο ζαχαροπλαστείο «Βουστάσια» ή κρέμα από το γαλακτοπωλείο του Ανησίμωφ. Τη χάρη της έχει διαχρονικά η προμενάντ του Λουτρακίου, σε περίπτωση που δεν θέλετε να «τραβηχτείτε» μέχρι την Περαχώρα και τη Λίμνη Βουλιαγμένης, αν και, πιστέψτε μας, η διαδρομή αξίζει.
Στις πλαγιές της Κορινθίας και της Αχαΐας

Θέλετε δροσιά βουνίσια; Από το Διακοφτό θα ανηφορίσετε για τα Καλάβρυτα για αέρα… αχαϊκό, από την Αιγείρα ξεκινά μια εύκολη, αν και άγνωστη στους πολλούς, διαδρομή προς το καλοδιατηρημένο αρχαίο θέατρο της Αιγείρας και τα γραφικά χωριά Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα και Περιθώρι, ενώ το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο αποτελούν κλασικές πύλες εισόδου για τις πλαγιές της Ζήριας. Όρεξη να’χετε βέβαια, και η ορεινή Κορινθία προσφέρει απ’όλα: λίμνες (Δόξα και Στυμφαλία, μαζί με το Μουσείο Περιβάλλοντος του Ομίλου Πειραιώς ) για τους φυσιολάτρες, όμορφα χωριά (από τα κλασικά και πάντα ζωντανά Τρίκαλα μέχρι τα πιο ήσυχα τριγύρω από τον κάμπο του Φενεού ), καλό φαγητό με έμφαση στα ντόπια κρεατικά. Οι οινόφιλοι, τώρα, μπορείτε να ξεκινήσετε από τα επισκέψιμα οινοποιεία της Νεμέας και να ανηφορίσετε στο βουνό μέσα από τα χωριά Ψάρι, Αηδόνια και Πετρί.
Ορεινή Αρκαδία: περιμένοντας το πρώτο χιόνι

Εντάξει, η ορεινή Αρκαδία δεν «ξεσκονίζεται» στα στενά πλαίσια μιας μονοήμερης εκδρομής αλλά μέχρι να έρθει η ώρα για εύκολα σλάλομ στο ανανεωμένο από πέρυσι χιονοδρομικό του Μαινάλου, τι θα λέγατε για μια βόλτα στα Κάψια; Σε μιάμιση ώρα από την Αθήνα, θα κάθεστε για καφέ στην όμορφη πλατεία με τα αναστυλωμένα κτίρια, θα σας ξεναγούν ανάμεσα σε εντυπωσιακούς σταλακτίτες οι άνθρωποι του Σπηλαίου Κάψιας και θα δοκιμάζετε κρασιά και πίτες στο τέλος της περιήγησης στο πρώην αρχοντικό και νυν επισκέψιμο Οινοποιείο Καλόγρη.
Στα κλασικά περάσματα που αγαπάμε να επαναλαμβάνουμε, η Βυτίνα με τον περίφημο Δρόμο της Αγάπης και τα ξακουστά γιαούρτια της Στρούγκας, η Δημητσάνα με τα πέτρινα πυργόσπιτα να απλώνονται σε δύο αντικριστούς λόφους, όπως και η Στεμνίτσαμε τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα ανηφορικά καλντερίμια που σβήνουν ανάμεσα σε καρυδιές και κερασιές - ανεβείτε μέχρι το Αεράκι για θέα μέχρι το Ιόνιο.
Στα κλασικά περάσματα που αγαπάμε να επαναλαμβάνουμε, η Βυτίνα με τον περίφημο Δρόμο της Αγάπης και τα ξακουστά γιαούρτια της Στρούγκας, η Δημητσάνα με τα πέτρινα πυργόσπιτα να απλώνονται σε δύο αντικριστούς λόφους, όπως και η Στεμνίτσαμε τα εντυπωσιακά αρχοντικά και τα ανηφορικά καλντερίμια που σβήνουν ανάμεσα σε καρυδιές και κερασιές - ανεβείτε μέχρι το Αεράκι για θέα μέχρι το Ιόνιο.
Στα ορεινά της Αιγείρας
Πάνω από την Αιγείρα και διαγράφοντας τα όρια των νομών Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας, 3 χωριά εκτός τουριστικού χάρτη, κρεμασμένα κυριολεκτικά πάνω από την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κριού είναι ό,τι πρέπει για μονοήμερη εκδρομή
( για τους Αθηναίους, τους Πατρινούς και όχι μόνο ) πνιγμένη στο πράσινο. Ανακαλύψτε τα!
( για τους Αθηναίους, τους Πατρινούς και όχι μόνο ) πνιγμένη στο πράσινο. Ανακαλύψτε τα!

Αιγές, Μοναστήρι, Σελιάνα… Αυτά είναι με τη σειρά τα 3 χωριά που θα συναντήσετε ανηφορίζοντας στην ανεξερεύνητη βουνοκορφή που υψώνεται πάνω από την Αιγείρα. Μοιρασμένα σε μικρές γειτονιές αφού βρίσκονται χτισμένα σε απόκρημνες χαράδρες, με ελάχιστους κατοίκους τώρα το χειμώνα, γεμάτα εκκλησιές αλλά και καλοσυντηρημένα σπίτια που μαρτυρούν ότι το καλοκαίρι τα χωριά ζωντανεύουν. Καθώς θα κερδίζετε ύψος, όλο και πιο όμορφα θα γίνονται τα πανοραμικά πλάνα του Κορινθιακού, όλο και περισσότερο θα προσεγγίζετε τον πελώριο βράχο που στέκει επιβλητικός πάνω από τις Αιγές, όλο και πιο μετέωροι θα αισθάνεστε πλησιάζοντας τη Σελιάνα, στην κόγχη ενός φαραγγιού πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Κριού. Μάλιστα, στη Σελιάνα λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό το δραστήριο κέντρο εναλλακτικού τουρισμού Re-Green που διοργανώνει ενδιαφέροντα σεμινάρια, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο προορισμό για συνειδητοποιημένους αναχωρητές.

Αν βρίσκεστε και εσείς σε αναζήτηση ενός παρθένου ησυχαστηρίου σε απόσταση βολής από την Αθήνα, συγκεντρώσαμε 6 tips για να το γνωρίσετε καλύτερα.
1 ) Μόλις δείτε την χαρακτηριστική καφέ πινακίδα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας τραβήξτε χειρόφρενο. Ελάχιστο περπάτημα σας φέρνει από τον κεντρικό δρόμο στο θέατρο του 3ου αι. π.Χ. Μολονότι παραγνωρισμένο, σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι λαξευμένο στο βράχο, ενώ μπροστά του απλώνεται το απόλυτο γαλάζιο.

2 ) Στις Αιγές, σε υψόμετρο 600 μ., αφήστε το αυτοκίνητο στην κεντρική πλατεία του χωριού. Σταθείτε στην κεντρική είσοδο της εντυπωσιακής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και κοιτάξτε τον τεράστιο βράχο που ορθώνεται ακριβώς από πάνω. Το σκηνικό έχει κάτι από Μετέωρα.
3 ) Στο κεφαλοχώρι Μοναστήρι ή Βεργουβίτσα σας καλωσορίζει το περιποιημένο αρχοντικό των Ρόζων, από τις πιο παλιές οικογένειες του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Λίγο μετά, στο οικογενειακό ταβερνάκι του Μιχάλη θα απολαύσετε δικά τους κρέατα και λαχανικά μαζί με τραγανές πατάτες τηγανιτές ( 2696033812 ).
4 ) Η Σελιάνα είναι ίσως το πιο όμορφο χωριό του οδοιπορικού μας. Περιποιημένη κεντρική πλατεία με το παλιό σχολείο ακριβώς από πάνω, αμέτρητες βρύσες με τρεχούμενο νερό και 13 εκκλησάκια μοιρασμένα στα στενά του χωριού. Μέχρι και καταρράκτης υπάρχει, στον οποίο οδηγεί ένα σύντομο μονοπάτι. Βγαίνοντας από το χωριό, θα συναντήσετε επιτέλους τον ποταμό Κριό, στεφανωμένο με ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι.

5 ) Το «Re-Green» είναι το εναλλακτικό κέντρο που δημιούργησαν στη Σελιάνα δύο νέα παιδιά, η Φλέρυ και ο Χρήστος. Σε μία έκταση 6 στρεμμάτων καλλιεργούν τα δικά τους λαχανικά, διοργανώνουν ενδιαφέροντα σεμινάρια, ενώ έφτιαξαν και το «Πανδοχείο» που στεγάζει 5 κουκλίστικα δωμάτια-ησυχαστήρια. Στο «Καπηλειό» (έτσι ονομάζουν χαϊδευτικά το κοινόχρηστο σπιτάκι του Re-Green με την κουζίνα και τα τραπέζια όπου σερβίρεται το πρωινό ), μου μίλησαν για τον κεραυνοβόλο έρωτά τους με το χωριό και την περιοχή, για τα σεμινάρια γιόγκα που διοργανώνουν σε ειδική αίθουσα, αλλά και για το όνειρό τους να γίνει το αγρόκτημα ένας παράδεισος για φυσιολάτρες.
Πώς να πάτε
Αφήνετε την Εθνική στο ύψος της Ακράτας και συνεχίζετε στην Παλαιά Εθνική Κορίνθου-Αθήνας μέχρι την Αιγείρα. Έπειτα, ακολουθήστε είτε τις πινακίδες προς Αρχαία Αιγείρα είτε αυτές της Re-Green.
Βαλσάμης Δουκάκης vdoukakis@athinorama.gr
Στάση για φαγητό

Στο Αίγιο, στον «Πλέσσα», ένα περιποιημένο μαγειρείο κλασικού τύπου επί της περαντζάδας της κάτω πόλης, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, για ωραία γεμιστά με ρύζι και μπιφτέκια φούρνου.
Στο Ξυλόκαστρο, στο «Taste Modern» για την πληθωρική σαλάτα του καταστήματος σε φωλιά παρμεζάνας, χαλούμι τυλιγμένο σε φύλλο και αυθεντικά πιάτα της κυπριακής κουζίνας.
Στο Βραχάτι, στο new-age μεζεδοπωλείο «Gargantua» για τα «έξυπνα» πιάτα του σεφ Νίκου Μαυραγάνη και στην κλασική ψαροταβέρνα «Λουξ» για σαλάτα με μαριναρισμένο ψάρι, μαυρομάτικα φασόλια, ντοματίνια και βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξύδι αλλά και μαρινάτο μπαρμπούνι με φάβα, πλάι στο αδελφό «Barlux» με τα ωραία κοκτέιλ.
Στο Λουτράκι, στο «Ριγάνι» με τον όμορφο κήπο, κοντά στο Καζίνο, για τα ελαφρώς πειραγμένα, αλλά πάντα comfort πιάτα του Κώστα Καρούλη.
Στην ορεινή Κορινθία, για ωραία κρεατικά και μαγειρευτά, στο «Στέκι (Δεδάκης )», με την «αλπική» θέα στην Καστανιά, και στον «Μιχάλη», στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια.
Στα Μεσαία Τρίκαλα, στο «Όπως Παλιά» για μπιφτέκι κόκορα και σουτζουκάκι σμυρναίικο, και στα Άνω Τρίκαλα, στου «Δεκλερή» για γαρδουμπάκια κατσαρόλας και νόστιμη τσιγαριστή προβατίνα με κόκκινη σάλτσα.
Στο Ξυλόκαστρο, στο «Taste Modern» για την πληθωρική σαλάτα του καταστήματος σε φωλιά παρμεζάνας, χαλούμι τυλιγμένο σε φύλλο και αυθεντικά πιάτα της κυπριακής κουζίνας.
Στο Βραχάτι, στο new-age μεζεδοπωλείο «Gargantua» για τα «έξυπνα» πιάτα του σεφ Νίκου Μαυραγάνη και στην κλασική ψαροταβέρνα «Λουξ» για σαλάτα με μαριναρισμένο ψάρι, μαυρομάτικα φασόλια, ντοματίνια και βινεγκρέτ από βαλσαμικό ξύδι αλλά και μαρινάτο μπαρμπούνι με φάβα, πλάι στο αδελφό «Barlux» με τα ωραία κοκτέιλ.
Στο Λουτράκι, στο «Ριγάνι» με τον όμορφο κήπο, κοντά στο Καζίνο, για τα ελαφρώς πειραγμένα, αλλά πάντα comfort πιάτα του Κώστα Καρούλη.
Στην ορεινή Κορινθία, για ωραία κρεατικά και μαγειρευτά, στο «Στέκι (Δεδάκης )», με την «αλπική» θέα στην Καστανιά, και στον «Μιχάλη», στο δρόμο από Αρχαία Φενεό προς Λυκούρια.
Στα Μεσαία Τρίκαλα, στο «Όπως Παλιά» για μπιφτέκι κόκορα και σουτζουκάκι σμυρναίικο, και στα Άνω Τρίκαλα, στου «Δεκλερή» για γαρδουμπάκια κατσαρόλας και νόστιμη τσιγαριστή προβατίνα με κόκκινη σάλτσα.

Στην ορεινή Αρκαδία, στον «Κόκκορη» στο Λεβίδι για μοσχαράκι κοκκινιστό, μελωμένη ρεβυθάδα και ρουστίκ πίτσα και στα ονομαστά «Κόκκινα Πιθάρια» στη Βυτίνα για τα signature πληθωρικά πιάτα του Παναγιώτη Μπουρτσουκλή, στην καλόγουστη και προσεγμένη πέτρινη σάλα με την ξύλινη οροφή και το τζάκι.
Στο Ναύπλιο, κλασικά στον «Σαβούρα», σε προνομιακή θέση στη ζωντανή και ατμοσφαιρική περαντζάδα της οδού Μπουμπουλίνας, για φρέσκο ψάρι, καλοφτιαγμένους ψαρομεζέδες και αστακομακαρονάδα, στο δημοφιλές all-day café bar «3Sixty» για πιάτα μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας, καλό καφέ και επιτυχημένα κοκτέιλ, στο οινομαγειρείο «Νούλης» για ελληνικές προτάσεις με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες και στον «Βασίλη» για παραδοσιακό νοστιμότατο κουνέλι στιφάδο, φρικασέ και αρνάκι λεμονάτο με ολόκληρα σκόρδα.
Στο Ναύπλιο, κλασικά στον «Σαβούρα», σε προνομιακή θέση στη ζωντανή και ατμοσφαιρική περαντζάδα της οδού Μπουμπουλίνας, για φρέσκο ψάρι, καλοφτιαγμένους ψαρομεζέδες και αστακομακαρονάδα, στο δημοφιλές all-day café bar «3Sixty» για πιάτα μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας, καλό καφέ και επιτυχημένα κοκτέιλ, στο οινομαγειρείο «Νούλης» για ελληνικές προτάσεις με έμφαση στις καλές πρώτες ύλες και στον «Βασίλη» για παραδοσιακό νοστιμότατο κουνέλι στιφάδο, φρικασέ και αρνάκι λεμονάτο με ολόκληρα σκόρδα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου